Alma och Tindra tränar flera lag i stadsdelsområdet Enskede- Årsta-Vantör som under säsongen 2018-2019 ökade i antal, samtidigt som deras ledarskap har lyfts fram av både föräldrar till spelare och tränarkollegor.
"Hur skulle ni själva beskriva er ledarstil och ert sätt att jobba med era lag?"
"Jag tror att vi är bra på att se individer och utifrån det jobba på dynamiken i gruppen. Vissa gilla att ta plats, andra inte och utifrån det måste man försöka få alla att känna sig bekväma", börjar Alma.
"Vi försöker också att ge varje spelare en positiv sak att ta med sig från varje träning och är noga med att använda deras namn vid det tillfället. Då kan det inte vara riktat till någon annan utan varje individ får bekräftelse på att man gjort något bra", säger Tindra och ler.
"Jag tror att det är att vi inte är ”vuxna, vuxna”. Att de kan prata med oss lite som kompisar fastän vi är äldre än vad de är. Det skapar ett sammanhang där barnen ser fram emot träningen, men mer som att hänga med kompisar", fortsätter Alma glatt.
"Jag tror att alla känner sig hörda", tillägger Tindra."
"Vad har varit mest utmanande i eran roll som ledare?"
"De två lagen vi haft längst blir mer och mer bekväma med oss, nästan för bekväma. Ibland blir det svårt att få dem att lyssna", säger Alma.
"Den största utmaningen är att skapa en relation med varje barn och se denne som en individ, men samtidigt att det ska funka i gruppen. Att ingen ska ta för mycket plats, att skapa en balans", fortsätter Tindra. "I början är det svårt när man försöker skapa en relation med alla, men vi tror vi har lyckats med det. Sedan går de flesta i samma klasser och det hjälper också till att skapa stämning."
Alma och Tindra använder sig av vad de kallar ”puffar" med sina lag. Något som kommer från Tindras erfarenhet av att träna gymnastik.
"När jag tränade gymnastik hade vi en miljö där man tränade med samma personer som man sedan skulle tävla mot. Det skapade en miljö där det förekom mobbning och där unga gymnaster försökte psyka varandra för ens egen vinning. När jag sedan själv började coacha i gymnastik var jag väldigt noga med att man inte skulle säga elaka saker till varandra, utan att man skulle ha en positiv attityd. Då kallade jag olika kommentarer för ”uppåt- och neråt puffar”. Om man till exempel får en ”neråt puff” så tar inte det lika hårt på den som blir utsatt om man säger till att den inte ska ”neråt puffa” tillbaka på den som sagt det från början. Sedan lägger man större vikt på "uppåt puffarna" och lyfter fram dessa, så att alla som vill ha uppmärksamhet får det genom uppåt puffar".
Efter att gått på flera ledarutbildningar under säsongen är båda överens om vad de skulle vilja lära sig mer om.
"Vi tycker det var för mycket praktiskt, vi skulle vilja ha med pedagogiska redskap för att hantera gruppdynamik!"
"Har ni några ledare som inspirerat er?"
"Sandra Abston (tränare Fryshuset Baskets Damlag)! Hon har gett mig inspiration om hur man ska vara som coach", säger Alma.
Tindra håller med. "Jag skulle säga Sandra, men även Johannes Forbes (tränare Fryshuset Baskets Damlag samt områdesansvarig Enskede-Årsta-Vantör), för att man respekterar dem på träningen, men det är även en extra vuxen på sidan".
Till sist, vad är grundläggande för en lyckad träning enligt er?
De bästa träningarna har varit då jag och Alma är där en kvart innan när alla kommer och vi hunnit prata med och se alla. Att man hinner bygga på alla relationer!